download

Hart van de Heuvelrug

Vliegbasis Soesterberg is het kroonproject van Hart van de Heuvelrug. Dit terrein kent een rijke en unieke geschiedenis. Hier ligt de bakermat van de Koninklijke Luchtmacht, het eerste militaire vliegterrein in Nederland. Deze voormalige luchtmachtbasis is een gebied van bijna 1000 voetbalvelden groot, dat nu wordt ingericht als natuur.

De Provincie Utrecht, gemeente Soest en gemeente Zeist werken samen aan de herinrichting van de vliegbasis tot natuurgebied, met ruimte voor cultuur, recreatie en wonen.

Een deel van het terrein krijgt een recreatieve functie: het nieuwe Nationaal Militair Museum wordt er gevestigd en er komt een informatiecentrum over de Utrechtse Heuvelrug. Tegen de bebouwing van Soesterberg aan worden maximaal 440 woningen gebouwd verdeeld over de beide gemeenten. De landingsbanen blijven prominent aanwezig in het gebied, als herinnering aan een eeuw vliegen. De zweefvliegclub blijft gebruik maken van het terrein.

Vliegbasis Soesterberg heeft haar eigen website: www.vliegbasissoesterberg.info

  • Feiten
  • 500 hectare, waarvan 120 hectare voor Camp New Amsterdam en Nationaal Militair Museum
  • 3,2 kilometer lange start- en landingsbaan
  • Ruimte voor maximaal 440 woningen
  • Natuur, recreatie en wonen
  • Nationaal Militair Museum aan de noordkant van de vliegbasis
  • Behoud van cultureel erfgoed