images1

Vanaf 6 februari officieël kentekenparkeren

Geen parkeerkaartje meer achter voorruit bij parkeren in centrum Zeist

Vanaf vrijdag 6 februari hoeven mensen die hun auto parkeren in het centrum van Zeist, geen parkeerkaartje meer achter de voorruit van hun voertuig te leggen. Dat maakt de voorlichter van de gemeente Zeist bekend in dit bericht.

Doordat het parkeerkaartje wordt afgeschaft, hoeven mensen dus niet meer terug te lopen naar de auto nadat ze hun kenteken hebben ingevoerd in de parkeerautomaat. Er komt vanaf nu dan ook geen parkeerkaartje meer uit de automaat.

Het kentekenparkeren in het centrum van Zeist is daarmee volledig ingevoerd. Verkeerswethouder Roy Luca: “Bezoekers hoeven nu geen parkeerkaartje meer achter de voorruit te leggen, dit scheelt teruglopen naar de auto. Hiermee maken we het parkeren weer een stapje makkelijker. Al beseffen we dat het wennen is.”

Gewenningsperiode
Het kentekenparkeren is niet in één keer ingevoerd. De ervaring van andere gemeenten leert dat voor veel mensen de handelingen van kentekenparkeren toch erg wennen zijn. Om iedereen hieraan te kunnen laten wennen, vraagt de parkeerautomaat vanaf afgelopen november om het kenteken, maar gaf de automaat ook nog steeds een parkeerkaartje. Dit parkeerkaartje gold als betalingsbewijs en moest tot nu toe nog steeds achter de voorruit geplaatst worden. Nu de gewenningsperiode voorbij is wordt er met scanners gehandhaafd op het kenteken en is een parkeerkaartje, en daarmee teruglopen naar de auto, niet meer nodig.

Verbeteringen
Na de ombouw van de parkeerautomaten in november, heeft de gemeente Zeist diverse klachten ontvangen. De meest gehoorde klachten gaan over de gevoeligheid van het toetsenbord van de automaten en slechte zichtbaarheid in het donker. Naar aanleiding van deze klachten zijn de toetsenborden inmiddels aangepast en worden de automaten eind februari beter verlicht.

Privacy
Wanneer het juiste kenteken wordt ingevoerd, dan wordt het kenteken direct verwijderd nadat de parkeertijd ten einde is. Het kenteken wordt alleen bewaard als een parkeerboete wordt uitgeschreven, wanneer niet betaald is of het verkeerde kenteken is ingevoerd. De kentekens worden een aantal weken bewaard. Dit is de tijd die nodig is om eventuele beroeps- en bezwaarschriften af te handelen. Daarna wordt het kenteken gewist en alleen de anonieme financiële transactiegegevens zeven jaar bewaard. Dit is een wettelijke bewaartermijn die ook van toepassing is in Zeist.