pmd1

PMD afval

Zo scheidt u PMD-afval in uw keuken

Sinds 1 januari 2016 zamelen we in de gemeente Zeist plastic, metaal (blik) en drankkartons samen in. Dit noemen we PMD. Door PMD apart in te zamelen en te hergebruiken, blijft er minder restafval over. Deze extra afvalscheiding vraagt soms om wat extra inzet en creativiteit. Niet iedereen heeft immers de ruimte in zijn keuken of tuin voor die extra zak met afval. Met deze slimme tips maakt u het scheiden van PMD een stuk makkelijker.

 1. Prullenbak voor gescheiden afvalinzameling
  Er zijn prullenbakken te koop met twee of zelfs meerdere compartimenten. In het ene compartiment verzamelt u PMD, in het andere het kleine beetje restafval dar overblijft. Interesse? Zoek dan eens via Google op ‘afvalbak gescheiden afval’, dan vindt u verschillende varianten.
 2. Draai het om
  Gebruik uw huidige prullenbak voor PMD en verzamel het restafval in een apart zakje of bakje. Door afval te scheiden, blijft er nog maar weinig restafval over.
 3. Vouwen maar
  Inkopperte: bespaar ruimte inde zak door slim te vouwen. Druk de lege drankkartons plat, vouw ze goed op en hersluit met de dop. Hetzelfde geldt uiteraard voor het PMD-afval: druk het plat en haal meer rendement uit uw zakken.
 4. Twee in één
  In de grote, grijze afvalcontainer is best ruimte voor zowel zakken met restafval als zakken met PMD. Zet de PMD-zakken met restafval aan d rechterkant en het restafval links. Op de inzameldag voor PMD vist u de PMD-zakken er weer uit en zet ze langs de kant van de weg.

Wilt u nog meer tips, bent u benieuwd naar wat er wel of niet in de PMD-zak mag, waar PMD-containers staan of wat de inzameldagen voor PMD in uw wijk zijn?
Kijk op www.zeist.nl/pmd.

In één maand gewicht van 10 olifanten aan PMD-afval ingezameld

Zeistenaren zamelden inde maand februari samen bijna 41.000 kilo PMD in; het gewicht van 10 olifanten. Dat is maar liefst 80 procent meer dan in februari 2015!

Wethouder Roy Luca (Openbare ruimte):

“Ik ben benieuwd hoeveel olifanten er nog bij komen. Mijn dank aan iedereen die een actieve bijdrage levert!”

PMD-zakken bestellenpmd

Zijn uw PMD-zakken op? Bestel ze gratis op www.mooibezorgd.nl of bel (030) 850 3200.
De nieuwe PMD-zakken worden binnen twee weken thuisbezorgd. U kunt maximaal 3 sets van 12 zakken per keer bestellen