Eerste laadpaal binnen nieuwe ​aanbesteding MRA-e in gebruik

Feestelijke opening door wethouder Luca van gemeente Zeist

Gistermiddag werd de eerste laadpaal binnen de nieuwe aanbesteding van MRA-Elektrisch in Zeist feestelijk in gebruik genomen. De eerste laadsessie werd gedaan door wethouder Roy Luca van de gemeente Zeist.

Verdubbeling aantal laadpunten
Door het aantal laadpunten de komende tijd te verdubbelen, kan projectbureau MRA-Elektrisch voldoen aan de toenemende vraag naar laadpunten voor elektrische auto’s in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Op dit moment zijn in de regio ca. 2.000 oplaadpunten operationeel. Dit aantal kan afhankelijk van de vraag nu worden uitgebreid met 2.400 laadpunten.

Goede samenwerking
De grote aantallen kunnen worden gerealiseerd door een effectieve samenwerking tussen de overheden en marktpartijen. MRA-E heeft voor de gemeenten in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht de realisatie van oplaadpalen gezamenlijk aanbesteed. PitPoint is de partij die de laadpunten gaat plaatsen. Bijna tachtig gemeenten kunnen meedoen en samen optrekken.

Wethouder Luca uit Zeist is verheugd dat in zijn gemeente de aftrap wordt gegeven: “Wij merken dat de vervoersbehoefte van onze inwoners verandert en wij geven hier als gemeente Zeist graag gehoor aan. Daarom wordt ook in onze gemeente een goede laad-infrastructuur steeds belangrijker. De laadpaal aan de Beethovenlaan 2 is de eerste in een reeks van 14 palen die voor dit jaar gepland staan. Het totaal aantal laadpalen in de gemeente Zeist komt daarmee op 37 stuks.”

Maarten Linnenkamp van projectbureau MRA-E legt de voordelen van gezamenlijk aanbesteden uit: “Doordat overheden via MRA-E gezamenlijk aanbesteden, zijn de voorwaarden eenduidig en zorgen we voor volume. Marktpartijen kunnen daardoor scherp op de aanbesteding inschrijven, en dat maakt het laden goedkoper voor de gebruiker. Zo kunnen we in de regio een prijs garanderen waardoor elektrisch rijden goedkoper is dan rijden op benzine. MRA-E zet zich in voor transparantie in de prijzen voor de gebruiker en werkt aan het efficiënter en slimmer maken van het laadnetwerk met gebruik van duurzame energie. De samenwerking levert niet alleen voor overheid en markt voordeel op, ook de gebruiker profiteert.“

Jan Theo Hoefakker van PitPoint onderstreept het belang van gezamenlijk aanbesteden: “Door samen te werken met de gemeenten in de drie provincies zorgen we voor een uniforme standaard in de regio en daarnaast voor een efficiënte uitrol. Er zijn nu natuurlijk al 100.000 elektrische voertuigen op de weg. Dat worden er alleen maar meer. De overheid streeft naar 1.000.000 elektrische voertuigen in 2025. Wij zien dit als een belangrijke ontwikkeling in de transitie naar volledig schoon vervoer in 2030.”

Aanvragen laadpaal
Elektrische rijders kunnen via de website www.laadpaal.mrae.nl een verzoek indienen voor het plaatsen van een laadpaal in hun buurt.