images2.persgroep
Raadslid en oud-weerman Peter Timofeeff. © De Jonge Angeliek

Seyst.nu na de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Afgelopen 21 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen in Zeist. Er was lang gewerkt aan verkiezingsprogramma, kieslijsten, campagne, posters, flyers en ander campagne materiaal.

Voor mij was het alweer de 4de keer dat ik zoiets meemaakte. Maar deze keer ging het wel heel erg anders.

Wij hadden een oude SRV-wagen omgebouwd tot campagne bus. Het ding zag er niet uit. Nogal wat beschadigingen, de verlichting was niet goed en ook technisch mankeerde er van alles aan. De wagen was nog in de oude gele SRV-kleuren. Dus moest de bus worden geschilderd in onze eigen Seyst.nu-kleuren. Vanwege het soms slechte weer en de kou viel dat lang niet altijd mee. Dan kon er niet worden geschilderd. Er werden tafels in gebouwd en de bus werd ook nog voorzien van een kachel. En dat laatste was zeker geen overbodige luxe, omdat het tijdens de campagneperiode Siberisch koud was en bleef. Aan de zijkant van de bus kwam nog een tent-constructie. Dan kwamen er nog sta-tafels met overtrekken in onze bekende Seyst.nu-kleuren. Het was nog een hele klus om de motor echt aan de gang te brengen. En toen dat eindelijk gelukt was, brak de versnellingspook af. Maar door de inzet van een aantal van onze leden werd er met noeste arbeid iets heel moois van gemaakt.

De bedoeling was om met onze campagne bus naar diverse locaties in Zeist te gaan en daar telkens in gesprek te komen met onze inwoners over wat er bij hun leeft.

En dat hebben we ook gedaan. Er was koffie, thee, frisdrank en altijd iets van cake en verse broodjes. Oh ja, en ook nog een heuse popcornmachine, die vooral bij de kids gretig aftrek vond.

We hebben inderdaad in onze Seyst.nu-wagen vele gesprekken mogen voeren met onze inwoners en ondernemers. En toen de campagneteams van Groen Links en PvdA bij ons in onze warme wagen tegen de kou wilden schuilen en hun “give-aways” wilden voorbereiden, waren ze ook van harte welkom.

Kijk, ik vind dat je als politieke partij tijdens een campagne met name moet vertellen waar je voor staat. Dat hebben wij ook steeds geprobeerd. Maar misschien waren wij gewoon te netjes. Anderen, onder anderen Groen Links en NDZ, waren vooral bezig anderen te beschadigen ten faveure van zichzelf, waarbij soms ook de waarheid geweld werd aangedaan. En dat is ze in zekere zin ook gelukt. Naar mijn overtuiging zijn er ook inderdaad mensen beschadigd.

Wat wij, als Seyst.nu, naar mijn mening zeker niet goed hebben gedaan was dat wij niet actief en alert genoeg en zeker te bescheiden zijn geweest op internet.

Dat is een pijnlijke les voor de volgende keer.

En zo zijn er meer lessen uit de campagne getrokken. Met name met betrekking tot leiding, communicatie en taakverdeling.

Maar in ieder geval moeten we dankbaar zijn voor al die mensen, die, bij alle kou en weer en wind, ziel en zaligheid hebben gegeven om de kleuren van Seyst.nu te verdedigen.

Want dat hebben we gedaan. We waren hartstikke zichtbaar. Het zag er allemaal pico bello uit: de wagen en ook wijzelf in prachtige oranje jassen, die gelukkig warm genoeg waren om de snijdende kou te weerstaan.

Bij de verkiezingen heeft Seyst.nu helaas één zetel verloren. Op slechts 8 stemmen na. Dat is jammer. Wij hebben er nu nog drie. Maar ook hier moet je, denk ik, vooral kijken naar wat je nog wel hebt en niet in het verleden blijven hangen. Ook met drie zetels kunnen we nog heel wat bereiken.

De zetelverdeling is nu: VVD 8 zetels, Groen Links 7, D’66 4, NDZ 4, Seyst.nu 3, CDA 3, ChristenUnie/SGP 2, SP 1 en PvdA 1 zetel.

Inmiddels zijn de afgelopen weken de coalitiebesprekingen geweest. Uitgenodigd waren de landelijke partijen VVD, Groen Links, CDA en ChristenUnie/SGP, tezamen goed voor 20 zetels.

Seyst.nu werd niet uitgenodigd, evenmin de andere lokale partij NDZ.

Ik ben er vast van overtuigd dat dat niet alleen met de verkiezingsuitslag te maken heeft gehad.

We kunnen met trots terugkijken op 4 jaar coalitie, waarin veel is bereikt.

Zo is, met Roy Luca als wethouder, na 10-tallen jaren delibereren eindelijk de herinrichting van het winkelcentrum De Clomp gestart. De veiligheid rond de scholen is verbeterd. Veel wegen, straten, fietspaden en trottoirs zijn aangepakt. Zeist is weer een beetje groener en kleurrijker geworden door uitvoering van de “Bijenmotie”. Het achteraf betaald parkeren is eindelijk ingevoerd. Een grote wens van onze middenstand. Er waren successen in het scheiden van afval. Maar er was natuurlijk nog veel meer. Echt te veel om op te noemen. Natuurlijk ging niet altijd alles van een leien dakje. Maar ook hier geldt, dat waar gehakt wordt er ook spaanders vallen. En gehakt hebben we zeker de afgelopen jaren. Daar kunnen wij oprecht trots op zijn.

Het college is nu definitief. Nu gaan wij, als Seyst.nu, ons dus opmaken voor 4 jaar oppositie.

We hebben een mooie club, een mooie en sterke fractie. Roy Luca, als fractievoorzitter op de portefeuille Ruimte, Marian van Aller op de portefeuille Samenleving en ikzelf, Peter Timofeeff, op de portefeuille Bestuur. En ten slotte hebben we twee kanjers als buitengewoon raadslid: Estelle van Hout, toegevoegd aan de portefeuille Bestuur en Karin Regenboog, toegevoegd aan de portefeuille Samenleving. Beide dames springen, indien nodig, ook projectmatig in. Ik ben heel benieuwd. Het coalitieakkoord is uitermate vaag. Veel concrete punten staan er niet in. Dus moet alles nog worden ingevuld.

Alle ruimte dus voor een enthousiaste oppositie.

We gaan ermee aan de gang. De eerste grote onderwerpen staan alweer op het programma.

02. Peter Timofeeff

Peter Timofeeff